Uskoro partneri za TENT i Kolubaru

Bez autora
Jun 02 2010

Završetak tenderske procedure za termoelektrane "Nikola Tesla 3" i "Kolubara B" očekuje se u naredna dva meseca. Stekli su se uslovi da se izaberu strateški partneri za izgradnju termoelektrana 'Nikola Tesla 3' i 'Kolubara B’. Termoelektrana "Nikola Tesla 3" treba da startuje sa minimalnom instalisanom snagom od 700 megavata, a "Kolubara B" biće snage 700 megavata. U toku je predtenderska procedura za izbor strateškog partnera za gasnu elektranu-toplanu TE-TO "Novi Sad" kapaciteta 450 megavata. U naredna dva-tri meseca će biti raspisan tender za podizanje jednog termokapaciteta za proizvodnju električne struje u Štavlju kapaciteta oko 500 megavata. U toku je rad na realizaciji jednog od najvećih aranžmana u poslednjih 20 godina vezan za rekonstrukciju termoelektrane Kostolac i podizanje novog termobloka, u prvoj fazi od 350 megavata, a u drugoj još 350 megavata nove snage.

Uskoro partneri za TENT i KolubaruZavršetak tenderske procedure za termoelektrane "Nikola Tesla 3" i "Kolubara B" očekuje se u naredna dva meseca, kaže ministar energetike Petar Škundrić.

Škundrić kaže da su se stekli uslovi da izaberemo strateške partnere za izgradnju termoelektrana 'Nikola Tesla 3' i 'Kolubara B’.

Termoelektrana "Nikola Tesla 3" treba da startuje sa minimalnom instalisanom snagom od 700 megavata, a "Kolubara B" biće snage 700 megavata, naveo je Škundrić.

On je kazao da je u toku predtenderska procedura za izbor strateškog partnera za gasnu elektranu-toplanu TE-TO "Novi Sad" kapaciteta 450 megavata.

Škunrdić je takođe izrazio uverenje da će u naredna dva-tri meseca biti raspisan tender za podizanje jednog termokapaciteta za proizvodnju električne struje u Štavlju kapaciteta oko 500 megavata.

"U toku je rad na realizaciji jednog od najvećih aranžmana u poslednjih 20 godina vezan za rekonstrukciju termoelektrane Kostolac i podizanje novog termobloka, u prvoj fazi od 350 megavata, a u drugoj još 350 megavata nove snage", rekao je Škundrić i dodao da je vrednost te investicije veća od milijardu evra.

Škundrić je podsetio da je Srbija ušla u snažan investicioni ciklus u oblasti energetike u koji će u narednih pet do sedam godina biti uloženo između 9 i 12 milijardi evra.

"To je period najsnažnijih ulaganja u srpskoj energetici u poslednjih 30 godina koji treba da obezbedi dovoljno energije za potrebe zemlje, ali i lidersku poziciju Srbije u proizvodnji i plasmanu struje i energenata uopšte u regionu i šire, u Evropi" istakao je Škundrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik